Acasă » Știri » Viitorul an școlar va suferi schimbări majore. Cum va arăta noul calendar pentru 2022-2023

Viitorul an școlar va suferi schimbări majore. Cum va arăta noul calendar pentru 2022-2023

De: Andreea Bolocan 08/06/2022 | 09:00
Structura noului an școlar se schimbă

Anul școlar 2021-2022 este pe terminate, iar odată cu încheierea lui, vin și noi schimbări majore pentru viitor în ceea ce privește organizarea cursurilor în perioada 2022-2023, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Află mai multe detalii dintr-un video de excepție, care așteaptă doar să apeși pe butonul PLAY.

Noul an școlar ce urmează vine cu mari modificări. Va fi altfel structurat, vacanța de vară se scurtează și dispar semestrele. Mai mult, grădinițele vor începe pe 5 septembrie, data la care și elevii vor lua pentru prima data loc în bănci.

Anul școlar 2022-2023 va avea o durată de 36 de săptămâni, însă va fi la fel de scurt ca cel actual, în privința numărului de zile de școală. Dispar trimestrele și tezele însă apar modulele și nu mai puțin de 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, la finalul lunii octombrie vor avea vacanță toți elevii. Înainte, în perioada octombrie-noiembrie, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare.

Astfel, împărțirea perioadelor de învățare a dus la renunțarea denumirii de semestru. Însă, anul școlar va avea tot 36 de săptămâni de cursuri, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a, care vor termina mai devreme pentru a putea susține examenele de final de ciclu.

CITEȘTE ȘI: TOȚI ELEVII SUNT VIZAȚI! ANUNȚUL FĂCUT DE SORIN CÎMPEANU. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎNCEPÂND CU ANUL ȘCOLAR 2022-2023

Anul școlar va avea 5 module de învățare

Vor exista 5 module de învățare, fragmentate cu cinci vacanțe. Astfel, elevii vor începe școala luni, 5 septembrie 2022, iar primul modul se va încheia pe data de 21 octombrie 2022. Atunci va începe și prima vacanță a elevilor, din data de 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie 2022. Dacă înainte în această perioadă luau vacanță doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare, acum această vacanță devine obligatorie pentru toți copiii.

Cel de-al doilea modul de învățare începe din data de 31 octombrie 2022 și va dura până pe 22 decembrie 2022, atunci când începe și cea de-a doua vacanță a elevilor, de sărbători. Astfel, elevii vor avea o vacanță de două săptămâni, începând de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.

Cel de-al treilea modul va începe pe 9 ianuarie. Aici lucrurile se schimbă în funcție de decizia inspectoratelor școlare județele sau a Inspectoratului municipiului București, pentru că vacanța este una mobilă. În funcție de caz, modulul va dura până pe data de 3 februarie 2023, 10 februarie 2023 sau 17 februarie 2023.

Conform ministrului Educației, elevii din 30 de județe ale țării vor avea vacanța din februarie 2023 în ultima săptămână a lunii, zece județe au optat pentru a treia săptămână, printre care Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova. Elevii din Ilfov și Suceava vor avea vacanță în a doua săptămână a lunii februarie.

Cel de-al patrulea modul va începe, în funcție de vacanța elevilor, în data de 13 februarie 2023, respectiv luni 20 februarie sau luni 27 februarie. Cursurile se vor susține până pe data de 7 aprilie, atunci când începe vacanța de Paște a elevilor care va dura până marți, 18 aprilie.

După toată această perioadă, va începe și ultimul modul de cursuri. Acesta se va desfășura în perioada 19 aprilie 2023 până pe 16 iunie 2023.

Când va fi și cât va dura vacanța de vară

Vacanța de vară va începe din data de 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. Aceasta este și prima dată când deja este anunțată ultima zi a vacanței elevilor.

Cu toate acestea, există și câteva excepții de la datele deja stabilite de minister. Pentru elevii de clasa a XII-a și a XII-a seral  anul școlar va avea o durată de doar 34 de săptămâni, astfel cursurile se vor încheia la data de 2 iunie 2023, nu pe 16 cum se încheie pentru restul elevilor. Pentru elevii de clasa a VIII-a însă, anul școlar se va încheia cu doar o săptămână înainte față de perioada în care termină restul elevilor, respectiv pe 9 iunie 2023.

Când iau vacanța de vară elevii de liceu

Dacă vorbim de învățământul liceal, în special pentru filiera tehnologică, despre clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni. Astfel, cursurile se vor încheia la data de 23 iunie 2023.

În cazul claselor din învățământul postliceal, care au calificări în domeniul sănătății și al asistenței pedagogice, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile cadru de învățământ.

În anul 2023 apare programul ”Săptămâna Verde”

Însă odată cu noul an școlar mai apare o noutate în programa elevilor. Începând cu anul școlar 2022 – 2023, elevii vor avea în calendarul școlar, pe lângă programul național “Școala altfel” și o „Săptămână Verde”, în care vor ieși să învețe despre natură. Acestea se vor desfășura în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, iar planificarea lor ține de fiecare unitate de învățământ în parte.

Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri. Excepție de la aceste programe fac elevii din învățământul liceal cu filieră tehnologică, cei din învățământul profesional și din cel postliceal, deoarece în perioadele dedicate programelor Școala altfel și Săptămâna verde se vor organiza activități de instruire practică.

După modificarea structurii anului școlar, se va renunța și la tezele semestriale. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că susține solicitarea elevilor de a fi evaluați standardizat la începutul și la finalul anului școlar. Totodată, el spune că profesorii știu să își planifice evaluările de-a lungul anului, astfel încât la finalul anului școlar să se poată încheia mediile. În acest sens nu a fost luată o decizie finală, însă regulamentul de funcționare din învățământul preuniversitar urmează să fie revizuit.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că având în vedere relevanța tezelor semestriale, intenționează să revizuiască regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar prin renunțarea la aceste teze semestriale. Ministrul susține că propunerile venite din partea elevilor sunt niște modele pedagogice pe care le vor avea în atenție.

Ministerul Educației a anunțat că numărul minim de note pe an pentru o disciplină va fi egal cu „N + 3”, unde N este numărul de ore alocat săptămânal. Spre exemplu, dacă la o anumită materie sunt alocate două ore pe săptămână, atunci pe parcursul anului școlar elevul va avea 5 note din care să rezulte media generală. În aceste condiții, Ministerul Educației arată că, la fiecare disciplină, elevii vor avea o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorii vor fi cei care vor avea libertatea pentru a-i evalua periodic pe parcursul întregului an, fără să mai existe alte evaluări obligatorii cum ar fi tezele școlare.

Cu toate acestea, Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a declarat pentru Europa Liberă că măsura vine doar ca o extensie a schimbării, cu o trecere de la semestre la niște module de învățare cu vacanțe mai dese. Acesta a adăugat că după nenumăratele întrebări puse de părinți și elevi, a venit și răspunsul ministerului: nu vor mai exista note pe modul așa cum erau înainte pe semestru.

VEZI ȘI: SORIN CÎMPEANU, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! SCHIMBĂRI MAJORE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Un bărbat deghizat în FEMEIE a reușit să fure 20.000 de lei de la indivizii pe care îi seducea: „M-a abordat o doamnă, m-a hipnotizat pe loc”
Un bărbat deghizat în FEMEIE a reușit să fure 20.000 de lei de la indivizii...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a fost sau nu cerută în căsătorie: ,,Eu mi-am cerut toți foștii în căsătorie”
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Țara cu cei mai mulți miliardari care e plină de cartiere întregi de locuințe abandonate sau neterminate. Piața imobiliară s-a prăbușit brusc
Țara cu cei mai mulți miliardari care e plină de cartiere întregi de locuințe abandonate...
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
BANC | Bulă se roagă, după o lucrare de control la geografie
BANC | Bulă se roagă, după o lucrare de control la geografie
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
CRBL, surprins cu noua iubită după divorțul de Elena Viscu. Artistul, cucerit de o tânără de 23 de ani
CRBL, surprins cu noua iubită după divorțul de Elena Viscu. Artistul, cucerit de o tânără...
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o să avem șanse mai mari la bani și fericire
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o...
Statul îți ia banii dacă nu faci acest lucru. Se apropie data limită până la care românii pot depune formularul 230. Cum să redirecționezi o parte din impozitul pe venit
Statul îți ia banii dacă nu faci acest lucru. Se apropie data limită până la...
×